Basisworkshop LED programmeren

Basisworkshop LED programmeren

In de basisworkshop LED programmeren leer je hoe je applicaties moet maken waarmee je LED’s, RGB LED’s en LED strips kunt aansturen. Ondanks dat we veel gaan programmeren, is programmeerervaring niet vereist. De workshop is zodanig opgebouwd dat mensen met verschillende ervaringsniveaus mee kunnen doen. De opdrachten beginnen eenvoudig met knipperlichtjes en fade effecten. De opdrachten zullen gaandeweg steeds uitdagender worden.

Om het programmeren eenvoudig te houden, maken we gebruik van de Custom FX library. De Custom FX library is een library die is ontwikkeld voor het Arduino platform. Het bevat vele componenten die het programmeren heel eenvoudig maken. In de workshop worden de componenten, die je nodig hebt om jouw animaties te kunnen maken, uitgebreid uitgelegd.

Na het volgen van deze workshop weet je welke componenten uit de Custom FX library je nodig hebt om LED animaties te maken en hoe je deze componenten moet gebruiken.

Voor wie?

De workshop is geschikt voor iedereen die zelf aan de slag wil met het maken van LED animaties. Of je nu een led strip voor in je (huis)kamer wilt programmeren, een verkeerslicht voor je model(trein)baan wilt maken of een lichtgevend zwaard voor je volgende Cosplay. Deze workshop legt stap voor stap uit hoe je dit moet doen.

Voor deze workshop is geen speciale voorkennis vereist. Als je met een computer kunt werken, kun je aan deze workshop meedoen. Programmeerervaring is handig, maar zeker niet noodzakelijk.

Benodigdheden

Voor het meedoen aan deze workshop heb je een laptop nodig. Hierop dient het programma Sketch geïnstalleerd te zijn. Daarnaast dien je de laatste versie van de Custom FX library en de Adafruit Neopixel library te installeren op je laptop. Kijk op de download pagina voor uitgebreide instructies om de software te installeren. Mocht je hulp nodig hebben met het installeren of vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Lukt het installeren van tevoren niet, dan zullen we dat alsnog tijdens de workshop doen.

Naast een laptop heb je de volgende componenten nodig:

 • Arduino (Nano, Uno of Mega)
 • USB kabel om de Arduino met de computer te verbinden
 • Breadboard
 • Kabeltjes
 • Ledstrip
 • Led’s
 • Drukknopjes
 • Weerstanden voor een LED’s en drukknopjes

Wanneer je niet de beschikking hebt over de benodigde componenten, kun je bij aanvang van de workshop een startpakket aanschaffen.

Onderwerpen

Tijdens de workshop worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Uitleg onderdelen Custom FX library
  De benodigde onderdelen van de Custom FX library worden uitgebreid uitgelegd zodat je weet hoe je deze moet gebruiken.
 • Getting started
  Mocht het nog niet zijn gelukt om de software en libraries te installeren, dan helpen we je eerst om alles werkend te krijgen.
 • Zelfstandig uitvoeren van opdrachten
  Aan de hand van een werkboek kun je zelfstandig opdrachten uitvoeren waarbij het niveau steeds uitdagender wordt. Tussentijds zal er uitleg worden gegeven over de volgende opdrachten. Theorie en praktijk zullen worden afgewisseld.

Locatie

Custom FX verzorgt workshops in onze studio in Zoetermeer maar ook op diverse Cons. Kijk op de workshopdata pagina om te zien waar en wanneer we workshops organiseren.

Het adres van onze studio in Zoetermeer is:

Custom FX
Granny Smithhof 10
2728 KL Zoetermeer

Programma

De basisworkshop duurt ongeveer een halve dag.

9:30 Ontvangst met koffie en thee en wat lekkers

10:00 Aanvang workshop

12:00 Lunch (inbegrepen)

15:00 Einde workshop

 

Mocht je niet alles af krijgen, dan kun je natuurlijk thuis verder gaan of terugkomen voor een van onze andere workshops.

Prijs

De prijs van de workshop is € 35,= (inclusief lunch)

Deze prijs is exclusief de materialen. Wanneer je zelf niet beschikt over de materialen, bieden wij pakketjes aan met alle benodigdheden voor € 15,=.

Data en Inschrijven

Wil je weten wanneer deze workshop wordt gegeven? Kijk dan op onze workshopdata pagina.

Als je je meteen wilt inschrijven, vul dan hier het inschrijfformulier in.

 

Tot ziens op één van onze workshops!